Fiska för miljön

I detta inlägg pratar vi om sportfisket och dess betydelse för både samhälle och miljö, samt när det osannolika inträffar.

aterupplivaostersjon.seI SvD kunde vi nyligen läsa en artikel om att sportfiske både ger fler jobb och bättre miljö, sportfisket är inte bara spännande, rehabiliterande och avkopplande, det är också ett sätt att lära känna vår natur. Det var nämligen sportfiskare som slog larm om försurning och att Västerhavet tömts på fisk. Att lära ut ekologi och allmansrätt till dagens barn och ungdomar bidrar även det till en bättre miljö – långsiktigt, något som många sportfiskare ser till att göra. Men hur blir man en sportfiskare?

I Bohusläningen kan vi läsa att Uddevallas sportfiskeförenings ungdomsverksamhet försöker få just fler ungdomar att börja fiska. En tjejverksamhet är också en plan som bara väntar att få sättas i verket, tydligen kanske tjejer har mer tålamod och lugn när de fiskar – än deras manliga motsvarigheter. Det är ju dessutom dessa ungdomar som så småningom kommer att få ta över föreningen när det är så dags.

Men återigen, hur blir man en sportfiskare? Ja det är inte så svårt – det gäller att ha rätt utrustning givet vis, men det hittar man smidigt och enkelt i en jaktbutik för fiske och friluftsliv. Dessutom finns det många sportfiskare som är mer än villiga att lära ut hur man går till väga och vad man ska tänka på när det kommer till fiske, miljö och ekologi.

En otrolig fiskelycka

Sedan man kanske har lika mycket tur som de grabbar som fiskade under ett åskväder. Detta kan vi läsa om i ST. När blixten slog ner simmade förvirrade fiskar in mot land och överglada fiskare kunde ta emot flera stora sikar med sina bara händer. Ja ibland är skrönan verklighet och det som en bara tror kan hända på film händer i verkligheten. Makalöst är ordet, förbluffande är ett annat minst lika passande.

Här är en liten lista på vad som är bra med sportfiske, ur artikeln från SvD:

  • Sportfiske är avkopplande och spännande
  • Det är ett bra sätt att lära känna naturen på
  • Sportfiskare bidrar med kunskaper i naturvetenskapliga ämnen till barn och ungdomar
  • Sportfiske skapar både jobb och tillväxt
  • Sportfisket bidrar till stark regional utveckling