Fiska i Östersjön

Att fiske är en kungligt rolig sport har väl Carl XVI Gustaf bevisat mången gång. Den som bor på östkusten väljer förstås att fiska i vårt vackra Östersjön med sitt bräckta vatten, en gång beträdd av Karl X Gustav. Havet är fullt av olika vackra fiskar som väntar på att hoppa upp och lägga sig i din korg. Vad du bör låta bli är den arma torsken eftersom den klassas som rödlistad och därmed sårbar. Det har länge varit en fisk i blåsväder, eftersom den varit så viktig för fiskeindustrin och näringen. Världsnaturen uppmanar konsumenter att inte köpa fisk från hotade bestånd och istället välja andra arter. Man ska dock komma ihåg att det inte är nöjes- och fritidsfisket som har utarmat torsken, utan industrin med dess allt större och effektivare fartyg och redskap. Bestämmelserna för vad man får fiska regleras av EU, men också på statlig nivå. Du bör alltså kontrollera vad som gäller där du befinner dig, om du åker över till Finland eller Polen för att fiska lite.

Fiskar som det är fritt fram att fiska i Östersjön:

  • Sill och skarpsill. Benämns norr om Kalmar som strömming. Stek den eller lägg in den, fermentera den till surströmming eller gör riktigt klassiska sillbullar. De består av kött, skorpmjöl, lök och sill. Servera med korintsås!
  • Aborre. Stek i smör och lägg på toast. Garnera med dillvippa och citronskiva – utsökt.
  • Gädda. De mindre fiskarna smakar bäst, om man inte mal ned dem till färs, och bör fångas mellan april och september. Kalle Moraeus tycker om att göra gäddköttbullar – en slags variant av sillbullen. Han blandar 70% gäddfärs med 30% fläskfärs, kryddar med salt och peppar och rör ner lite grädde. Dessa steks och serveras med vitsås och potäter.
  • Piggvar. Lyxig plattfisk som anses vara bäst under hösten och vintern. Varför inte steka upp den i portionsbitar och servera med dragonsmörssås och puré av mandelpotatis?
  • Öring. DN:s Magnus Nilsson serverar den på fräckt vis med tallpesto och kål, garnerad med små droppar ättika. Till detta rekommenderar en mogen Grüner Veltliner från Österrike.

Så låt dig väl njuta av fiskekonstens alla glada krumbukter, och njut frukterna av mödan! Man bör dock se upp med hur stora mängder av fisken man äter. Livsmedelsverket rekommenderar barn och kvinnor i fertil ålder att inte äta fet Östersjöfisk mer än två till tre gånger om året. Fisken innehåller ofta halter av dioxin som överskrider EU:s gränsvärden.